top of page

Het Ras

De Miniature American Shepherd (Mini Aussie of MAS)

De Miniature American Shepherd is een kleine herdershond die van oorsprong uit Amerika komt en sinds 9 april 2019 door de FCI voorlopig als ras is erkend. 

Oorsprong

De Miniature American Shepherd werd eind jaren zestig in Californië ontwikkeld door te selecteren op kleine australische herder of waarvan gedacht werd dat ze Australische herders zouden zijn. Als je de stamboom gaat onderzoeken van Miniature American Shepherds dan is de kans dus groot dat ze ook afstammen van belangrijke Australische herder kennels, zoals Las Rocosa, Flintridge, Sisler en meer.

Het doel van de fokkerij van MAS was hun kleinere formaat, actieve karakter en intelligentie vast te leggen en te behouden.

Het ras werd in 1983 voor het eerst geregistreerd bij het National Stock Dog Registry en kreeg aanvankelijk de naam Miniature Australian Shepherd. Er was uiteindelijk alleen wat onenigheid over de naam, omdat officieel de Australische herder geen 'grootte' limiet heeft. Het ras werd daardoor in 2011 onder gebracht als Miniature American Shepherd bij de American Kennel Club (AKC). 

Jay Sisler

Jay Sisler was een rodeo deelnemer. Hij deed samen met zijn Australische herders trucjes tijdens de rodeo. Uiteindelijk heeft hij ook met zijn honden in wat Walt Disney producties gespeeld. Bijna alle Australische Herders en Miniature American Shepherds stammen af van een van de honden van Sisler. Koa stamt bijvoorbeeld af van Sisler's Queenie, Sisler's Trixie, Sisler's John en Sisler's Shorty. Ik raad het zeker aan als je interesse hebt in de oorsprong om op de website van Las Rocosa te kijken. Hier hebben ze veel informatie over de geschiedenis van deze mooie honden.

Sislers Shorty 2.jpg
kleurvererving.png

Uiterlijk

De Miniature American Shepherd is een kleinere herdershond tussen de 33 en 46 cm groot en weegt zo'n 8 tot 18 kg. 

De MAS is iets langer in lichaam dan dat hij hoog is. Het is een levendige, lenige en wendbare hond. De MAS heeft een halflange vacht met een dikker ondervacht en deze kan net als bij de Aussie allerlei vachtkleuren hebben. 

De MAS kan een natuurlijke korte staart hebben (natural bobtail), maar kan ook een lange staart hebben. In de USA worden pups met een lange staart nog vaak 'gedockt', wat betekent dat de staart eraf wordt gehaald. Dit is in Nederland verboden, honden met een onnatuurlijke korte staart mogen daarom ook niet mee doen met honden showen. 

De ogen van MAS kunnen blauw, bruin of amberkleruig zijn. Een MAS kan ook 2 verschillende kleur ogen hebben of een oog die meerdere kleuren heeft.

Fokken

Het belangrijk om te kijken of de ouder honden getest zijn voor erfelijke ziektes en genen, zoals het MDR1 gen. Ook natuurlijk dat de ellebogen en heupen zijn gecheckt en de ogen. Je mag altijd vragen aan de fokker of je de certificaten mag inzien. Verder moet je ook opletten dat niet beide ouders het merle gen hebben. De merle kleur is drager van blind/doof factor. Door fokken met twee merles kunnen de puppies volledig wit zijn en doof/blind zijn. Dit wordt namelijk nog wel eens over het hoofd gezien. 

RF= Red Factor, dit betekent dat de hond de kleur rood bij zich draagt en dus rode puppies kan krijgen. 

bottom of page